22ndJun

56. Shod Evangeličanske humanitarne organizacije Podpornica

56. Shod Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) Podpornica je letos potekal 9. junija pri gradu Grad na Goričkem, kjer je v času reformacije, ki ji je bila plemiška družina Széchy zelo naklonjena, delovala evangeličanska cerkev, v prvi polovici 17. stoletja je bil tam tudi samostojni seniorat, delovala je evangeličanska šola, od leta 1616 je znan duhovnik Ivan Terboč, nejverjetneje iz M. Sobote, ki je kot senior tudi vodil seniorat, bil sopodpisnik Formulae Concirdiae, umrl pa okrog 1650. Shoda se je poleg drugih visokih gostov iz domovine in tujine udeležila tudi predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar s soprogom dr. Alešem Musarjem.

Bogoslužje, ki ga je vodila duhovščina naše Cerkve in so ga obogatili otroški pevski zbor iz cerkvene občine Gornji Slaveči/Hodoš pod vodstvom Andreje Ficko Hanc in na klavirju kantorja slavečke gmajne Marcela Sapača ter Duo Mystice z gosti in učencev ZGŠ Virtuoz, je v neposrednem prenosu prenašala TV SLO 1. Zatem je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar nagovorila dobrih petsto udeležencev srečanja ter EHO – Podpornici v imenu države in ljudi izrazila hvaležnost in spoštovanje za vso pomoč in dobroto, ki jo ponuja ljudem v stiski ne glede na njihovo kakršno koli prepričanje in poudarila, »da dobrodelnost duhovno bogati ne le tistega, ki prejema pomoč, temveč tudi tistega, ki jo nudi.« Sledili so še nagovori drugih visokih gostov, nato pa v grajskih salonih pogovori predsednice RS z duhovščino naše Cerkve, ustanovami in organizacijami, s katerimi EHO-Podpornica sodeluje ter gosti iz tujine, med katerimi je bil škof Slovaške EC iz Srbije dr. Jaroslav Javornik, predstavnik EC na Hrvaškem Samuel Vrabec, duhovnik iz avstrijskega Völkermarkta in bivši sodelavec pri EHO-Podpornici Igor Vukan, predsednica Sinode EC iz Württemberga Sabine Foth in veleposlanica Nemčije v Sloveniji Natalie Kauther. Na shodu so se nam letos pridružili tudi občani iz Občine Gornji Grad z avtobusom in županom Antonom Špehom, katerim je EHO – Podpornica med lanskimi poplavami nudila pomoč in podporo pri hudi naravni nesreči, v glasbenem delu pa je nastopila skupina Soli Deo Gloria iz Novega mesta. Dogodek je spremljala tudi tombola s številnimi dobitki.

Na shodu je priznanje za dolgoletno delo v Evangeličanski cerkvi AV v Republiki Sloveniji in EHO-Podpornici prejel Jože Rituper, ki je več kot 20 let skrbel za nemoteno delovanje in izvajanje socialnih programov. Iz rok škofa Leona Novaka, inšpektorja Bojana Prosiča in predsednika EHO-Podpornice Petra Andrejčáka je prevzel plaketo Števana Küzmiča in zahvalno listino EHO-Podpornice.

Ob 56. Shodu EHO-Podpornice se je za socialne programe zbralo 5.893,82 EUR. Hvala vsem, da prepoznavate naše delo in za vso podporo, ki nam jo namenjate. Prav tako hvala vsem za pomoč pri organizaciji in izvedbi letošnjega shoda, vsem prostovoljkam in prostovoljcem iz naših cerkvenih občin, Zavodu Krajinski park Goričko, Občini Grad, Policijski upravi Murska Sobota in Policijski postaji Gornji Petrovci, Vojašnici Murska Sobota, PGD Grad in ostalim.

Fotografije: Foto Tanja.

 

Komentar