27thAvg

Svečana Božja služba v Puconcih ob 240. obletnici ustanovitve gmajne

Danes je bila v evangeličanski cerkvi Aleksandra Terplana v Puconcih svečana Božja služba, namenjena 240. obletnici ustanovitve puconske gmajne kot prve po tolerančnem patentu. Po uvodnem delu pri Spominskem stebru, ki je bil postavljen ob 150. obletnici prve Božje službe in prvega krsta (12. okt. 1783) smo se zbrali v cerkvi in se spominjali časov, ko bili postavljeni temelji, na katerih gradimo še danes. Veselimo se ob tem pomembnem mejniku za našo Cerkev, negujmo Božjo besedo, duhovno in kulturno dediščino ter iščimo svoje zavetje še naprej v Božji hiši.

V pozdravnih besedah nas je nagovoril inšpektor naše Cerkve Bojan Prosič, uvodno oltarsko službo je imel dr. Aleksander Erniša, pridigal je škof mag. Leon Novak, ki je spomnil na izjemno povezanost ljudi v času ustanovitve cerkvene občine in navezal na letošnje poplave, ki so se zgodile prav tako v prvih dneh avgusta in smo se v pomoč prizadetim v poplavah premnogi povezali. Čas ustanovitve gmajne je bil izjemno težak, a s skupnimi močmi, trdno vero in ljubeznijo so uspeli uresničiti zadano. Zaključne zahvalne besede za vseh 240 let sta nam predali domača duhovnica Katja Ajdnik in inšpektorica dr. Nataša Harkai, zbrane pa sta nagovorila še župan Občine Puconci Uroš Kamenšek ter prejšnji župan in podžupan Ludvik Novak, ki je za dolgoletno sodelovanje s puconsko gmajno prejel tudi izvezeno Luthrovo rožo.

V glasbenem delu so nastopili Klaudija & Marko, otroci in mladina pod vodstvom prof. Mirana Čarnija s pesmijo Števan Küzmič, Duo Mystica in seveda cerkveni zbor. Po svečani Božji službi je sledil gmajnski piknik z druženjem. S svečano Božjo službo so se tudi sklenili letošnji Küzmičevi dnevi.

Veselimo se skupaj in skupaj potujmo po tej tlakovani poti naših prednikov še nadalje.

Komentar