10thJun

Odprtje razstave v Nürnbergu – Zgodbe evangeličanskih migracij

6. junija 2023 je bila v Mestnem muzeju (Fembo haus) v Nürnbergu odprta skupna razstava desetih partnerjev iz šestih evropskih držav in tudi iz ZDA, ki so se v ta namen povezale v projekt in predstavile svoje Zgodbe evangeličanskih migracij. Razstava prikazuje selitvene zgodbe 22 protestantov iz preteklih petih stoletij in predstavlja priložnost sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami in muzeji v Evropi in ZDA, od katerih na tej razstavi vsak ponuja dve osebnosti, ki so ju zaznamovale migracije. S strani Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji in Zavoda Primoža Trubarja Murska Sobota sta predstavljena Primož Trubar in Štefan Küzmič. Odprtja razstave sta se udeležila tudi škof Evangeličanske cerkve mag. Leon Novak in dr. Klaudija Sedar z Zavoda Primoža Trubarja. Ob plakatih so razstavljene tudi faksimile Katekizma in Cerkvena ordninga Trubarja in Nouvi zákon Küzmiča.

Na odprtju razstave sta nas najprej nagovorili dr. Evelyn Reitz, vodja oddelka za kulturnozgodovinske muzeje Mestnih muzejev Nürnberga, ki je izpostavila migracije kot čudovito priložnost za sodelujoče, ob tem pa spomnila tudi na protestantskega trgovca s tkaninami, graditelja Mestnega muzeja, ki je bil prav tako migrant, saj je iz Antwerpna zaradi protireformacije pobegnil v Nürnberg. Migracije kot priložnost, tudi za širjenje obzorij in vpogled v življenja migrantov, je poudarila tudi prof. dr. Julia Lehner, županja mesta Nürnberg.

Dr. Thomas Greif, vodja muzeja in arhiva Rummelsberger Diakonie ter vodja projekta pa je predstavil projekt, sodelujoče iz Nemčije, Avstrije, Francije, Romunije, Slovenije in Madžarske ter katalog, ki je izšel ob razstavi. Kot je povedal, je razstava lep primer sodelovanja med ustanovami iz različnih držav, in tako priložnost kot zagotovilo za dobro in povezovalno prihodnost.  Pokrovitelj razstave je Heinrich Bedford-Strohm, škof Evangeličansko-luteranske cerkve na Bavarskem.
Naslednji dan smo si ogledali še razstavo v Rummelsbergu in nemški nacionalni muzej v Nürnbergu.

Razstava, ki je bila odprta na predvečer pričetka 38. Kirchentaga, ki letos poteka prav v Nürnbergu, bo odprta do 3. septembra 2023.
Več o projektu je na voljo na tej povezavi: https://evangelische-migrationsgeschichten.com

Komentar