3rdJun

Odprtje razstave Migracije slovenskih protestantov v zgodnjem novem veku

V četrtek, 1. junija 2023, je bilo v Evangeličanskem centru Murska Sobota odprtje razstave Migracije slovenskih protestantov v zgodnjem novem veku. Razstava prikazuje migracije iz verskih razlogov na sedanjem slovenskem ozemlju med 16. in 18. stoletjem. Iz slovenskih dežel so bile najintenzivnejše migracije na začetku 17. stoletja in najpogosteje v nemške protestantske dežele, iz Prekmurja (kjer ni bilo dežel in je spadalo pod Ogrsko) pa v prvi polovici 18. stoletja v bližino Šurda, kjer je kot duhovnik deloval Štefan Küzmič, ki je za izseljence in svoje rojake v Prekmurju pripravljal dela v materinem jeziku. Primož Trubar je bil izgnan kar dvakrat, najprej že leta 1547 na ukaz, da zaprejo duhovnike, ki so delovali v duhu reformacije, in drugič po izdaji Cerkvenega reda leta 1564, ko se je moral dokončno izseliti. Kot emigrant v Nemčiji je svoje rojake nagovarjal s pisano besedo v materinem jeziku. K razstavi so dodane tudi migracije v začetku 20. stoletja, ko so se številni iz Prekmurja izselili v Bethlehem v Pensilvaniji, si tam ustvarili močno evangeličansko cerkveno skupnost, v mesecu aprilu 2023 pa se je žal tam zaradi prodaje cerkve sklenilo to z zadnjim bogoslužjem.
Na razstavi je zbrane nagovoril škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji, mag. Leon Novak, projekt Zgodbe evangeličanskih migracij je predstavil vodja projekta dr. Thomas Greif iz Nemčije, razstavo pa je prestavila avtorica dr. Klaudija Sedar.

Razstava je del projekta Zgodbe evangeličanskih migracij, v katerem sodeluje deset muzejskih organizacij iz šestih evropskih držav (Nemčije, Avstrije, Madžarske, Francije, Romunije in Slovenije) in bo na ogled do 3. novembra 2023 v evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota. Na voljo je tudi povzetek v nemškem jeziku na prvem razstavnem plakatu.

2 thoughts on “Odprtje razstave Migracije slovenskih protestantov v zgodnjem novem veku”

  1. Liebe Veranstalter:in,
    Was sind die Offnungszeiten? Gibt es auch heute (Sonntag) eine Moglichkeit die Ausstellung zu besuchen? Werde mich freuen!
    Herzlich, Jan

    • Sehr geehrter Herr Wilmink, natürlich, jeden Tag und auch heute. Herzlich willkommen und viele Grüße.

Komentar