1stNov

Slovesnost ob dnevu reformacije v Murski Soboti

Pred osrednjo državno proslavo ob dnevu reformacije v Ljubljani je v Gledališču Park v Murski Soboti potekala slovesnost ob dnevu reformacije v organizaciji Mestne občine Murska Sobota, Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji in murskosoboške podružnice Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar. Svétek ali praznik reformacije nas namreč spominja na dosežke, ki so slovenskemu narodu pred petimi stoletji utrli pot k duhovnosti, kulturi, pot k narodni zavednosti, vrednotam in kasneje tudi k samostojnosti.

Po uvodnem nagovoru škofa Evangeličanske cerkve mag. Leona Novaka je prisotne nagovoril slavnostni govorec red. prof. dr. Marko Jesenšek, ki izpostavil kulturne dosežke reformacije v Prekmurju, pisce, ki so si prizadevali za ohranitev jezika, in njihova dela, skozi katere se je zapisana beseda v prekmurskem jeziku ohranjala vse do sredine 20. stoletja.
V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Fokovci s prof. Suzano Panker, ki so v točki Štejmo pa znamo predstavili prve izdaje prekmurskega seniorata, od katerega v letošnjem letu poteka 100. obletnica ustanovitve. V glasbenem delu pa so nastopili Duo Mystica (Monika Novak in Miran Čarni), učenci Zasebne šole Virtuoz pod mentorstvom prof. Mirana Čarnija in skupina Selah.
Prireditev je povezovala dr. Klaudija Sedar, predsednica murskosoboške podružnice SPD Primož Trubar.

Komentar