12thJun

54. Shod EHO – Podpornica

V evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota je v nedeljo, 12. junija 2022, potekal 54. Shod Evangeličanske humanitarne organizacije (EHO) – Podpornica, letos pod geslom: »Zato se ne bojimo, ko se zemlja spreminja in se gore majejo v osrčju morja«. (Ps 46, 3) EHO – Podpornica kot cerkvena dobrodelna organizacija uresničuje diakonično delo Cerkve in skozi tri humanitarne programe (mobilna diakonija, pomoč v stiski, pomoč otrokom in mladostnikom) nudi pomoč posameznikom ali njihovim družinam pri premagovanju socialnih stisk ter jim omogoča bolj kakovosten način življenja.
Letošnji shod je potekal v okviru praznovanja 100-letnice samostojnosti evangeličanske cerkve v Sloveniji in 75-letnice naše sestrske Cerkve iz avstrijske Štajerske. Ti obletnici sta nas spodbudili, da  ta častitljiva jubileja obhajamo skupaj v obliki dvojezičnega bogoslužja v Murski Soboti ter kulturnega programa v avstrijski  Radgoni.
Bogoslužje sta vodila škof mag. Leon Novak in superintendent mag. Wolfgang Rehner, ki sta se poklonila tudi častnemu škofu mag. Gezi Erniši, od katerega smo se poslovili na dan Primoža Trubarja, in njegovemu delu za humanitarno organizacijo. Pridigal je predsednik EHO-Podpornica Peter Andrejčák, zbrane pa sta na začetku nagovorila inšpektor Cerkve Bojan Prosič in podinšpektorica sestrske Cerkve iz avstrijske Štajerske Bernadette Pfingstl. V glasbenem delu so nastopili Duo Mystica, skupina Selah ter Monika Kammerlander in Jernej Mazej.
Po bogoslužju je bil položen venec v spomin na nekdanje židovske someščane pri obeležju na mestu nekdanje sinagoge, zatem pa je sledilo druženje na Luthrovi ploščadi v Murski Soboti in v popoldanskih urah srečanje v Bad Radkersburgu z ogledom tamkajšnje evangeličanske cerkve in muzeja s kratkim kulturnim programom.
Hvala vsem, ki ste se nam pridružili in nas spremljali preko televizijskih ekranov.

 

Komentar