E-žalna knjiga: mag. Geza Erniša (1952-2022)

Spoštovani.

V počastitev spomina na dragega duhovnika in častnega škofa Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji mag. Geze Erniše smo v sodelovanju z občino Moravske Toplice odprli elektronsko žalno knjigo, kjer se mu lahko poklonite z vpisom. 

94 thoughts on “E-žalna knjiga: mag. Geza Erniša (1952-2022)”

 1. Ach, das tut mir Leid! Ich lese dieses Bericht jetzt erst. Geza begegnete ich immer wieder irgendwo in Europa oder in die Welt. Immer haben wir uns bisonders gut verstanden. Ich wünsche die Familie immerhin Kraft und Weisheit um den Verlust eines so netten Menschens zu erarbeiten. Gottes Segen!

 2. In Trauer und liebevoller Erinnerung gebe ich euch Worte von Bonhoeffer mit auf den Weg:
  „Je schöner und voller die Erinnerung, desto schwieriger ist die Trennung. Aber die Dankbarkeit
  verwandelt die Qual der Erinnerung in stille Freude. Man trägt das vergangene Schöne nicht wie einen Stachel, sondern wie ein kostbares Geschenk in sich.“
  Dietrich Bonhoeffer
  Möget ihr, Familie und Freunde, diese Verwandlung von schmerzlicher Qual des Abschieds in schöne und tiefe Erinnerungen voller Dankbarkeit erleben! In meiner Erinnerung bleibt Geza Erniša als Freund und Weggefährte im kirchlichen Leben …
  Kirsten Thiele (Vizedekanin der ELKI)

 3. Dragi prijatelj, častni škof mag. Geza Erniša!
  Hvala za vse najine pogovore iz mladostnih let, razglabljanja o sedanjosti, prihodnosti
  in večnosti, v zrelih letih.
  Bil si mi kot utripajoča zvezda na nebu, ki pomaga popotniku najti pravo pot.
  Odšel si mnogo prezgodaj, počivaj v Božjem miru!
  Iskreno sožalje tvorim najbližjim!
  “Blizu je Gospod tistim, ki so skrušenega srca in tiste, ki so potrtega duha, rešuje” (Psalm 34, 19)

 4. Spoštovani mag. Geza Erniša,
  na srečanja z Vami me vežejo prijetni spomini, ne le kot na duhovnika, ampak tudi kot na toplo osebo z veliko smisla za osebno noto. Vedno ste bili pripravljeni na razgovor in pomoč.
  Iskrena hvala, da ste nam omogočili druženje z mladimi evangeličani v Evropi, veliko ste storili tudi za prepoznavnost Evangeličanske cerkve v Sloveniji.
  V veliko čast mi je, da sem vas poznala.
  Iskrene sožalje vsem vašim bližnjim.

  Počivajte v miru!

  »Posebni ljudje živijo v naših srcih, tudi ko niso več med nami.«

 5. Dragi moj krstný táto.
  Solze žalosti mi tečejo od takrat,ko so me poklicali na Slovaško, da te ni več med nami.
  Bil si dober boter, vedno sem te spoštovala in imela zelo rada. Zelo te pogrešam. Vem pa, da si v dobrih rokah, in te čuvajo dobri angeli.
  Vedno boš v naših mislih.
  Mám ťa rada, Tvoja krstna dcéra Alenka s rodinou.

 6. Počivajte v miru.

 7. Spoštovani, mag. Geza Erniša.
  Z vašo smrtjo ozir. odhodom je slovenski prostor izgubil velikega človeka z veliko dušo in velikim srcem, katerega um je znal prisluhniti sočloveku, prijateljem in celotni družbi. Lep čas vašega življenja skupaj z družino ste prebili v Gornjih Slavečih, v Občini Kuzma. Pustili ste neizbrisen pečat na različnih področjih dela in življenja. Skozi svoje poslanstvo ste znali in zmogli prisluhniti tukajšnjim ljudem, ne glede na versko, socialno, ali kakršno koli drugo pripadnost. Vaša veličina in širina in posebej vaš um sta bila velikokrat pred našim razmišljanjem in vedno znova ste videli in zmogli gledati naprej v prihodnost. V svojem imenu in v imenu celotne Občine Kuzma se vam iskreno zahvaljujem, da smo lahko bili lep čas sestavni del življenja v naših krajih.
  Počivajte v zasluženem miru.

 8. Zahvala za Vaše tople besede, čuteče maše in vse življenjske nauke, ki ste nam jih delili. Sožalje družini…
  Naj Vam bo lejka zemlja domača!

 9. … hvala za vašo prijazno besedo, topel nasmeh in hvaležnost, ki ste jo izkazovali meni in moji družini. Hvala za Vas čas, ki ste nam ga na kakršen koli način namenili.

  Naj vam bo lahka zemlja domača.

 10. Počivajte v miru

 11. Življenje je kot ladja, ki vse bolj se oddaljuje
  ko ni je več, onstran obzorja kdo jo pričakuje.
  Počivajte v miru.

 12. Cenjeni gospod škof, dragi naš farar, bili ste steber naše evangeličanske cerkve, vernikom zgled in opora. Z nami ste se veselili, slavili in žalovali. Radi smo poslušali božjo besedo, ki ste jo oznanjali, in življenjske misli, katere ste delili ob podelitvi zakramentov svetega krsta in Kristusove svete večerje, ob svečanem obredu konfirmacije, družinskih in poročnih slavjih. V težkih trenutkih ste vernike znali potolažiti in jim dati novo upanje. Žalujemo in se poslavljamo od Vas hvaležni za vsa dobra dela. Počivajte v miru!
  Iskreno sožalje izrekam gospe soprogi Ruženki in spoštovani družini!

 13. Z žalostjo v srcu sem sprejel vest o vašem zadnjem slovesu spoštovani g. Geza Erniša. V spominu vas ohranjam kot izrednega človeka, ki je znal vero in življenjske modrosti tako razumljivo in preprosto, z izredno človeško toplino povedati in razlagati kot dober prijatelj, da smo vas z radostjo sprejeli in razumeli tudi tisti drugače misleči. Mirno počivajte spoštovani škof, vaša strpnost in povezovalnost pa naj živi naprej v vseh nas, ki smo imeli to srečo, da smo lahko poslušali vaše modre besede.

 14. Spoštovani gospod Erniša,
  štejeva si v čast, da sva vas poznala in z vami, ob naključnih srečanjih, izmenjala iskrene in tople besede. Bili ste velik, a hkrati preprost in vselej dostopen ter razumevajoč človek.
  Iskreno sožalje žalujoči družini.

 15. … In ostala je praznina … Ostali so pa tudi lepi spomini … In velika hvaležnost za vse, kar ste naredili za našo cerkev.
  Počivajte v božjem miru g. Erniša.
  Iskreno in globoko sožalje vsem njegovim. Arhovi iz Vojnika

 16. Spoštovani!
  Vedno sem občudovala Vašo neizmerno širino in veličino. Počivajte v miru.

 17. Dragi častni škof!
  Zelo vas bom pogrešal, vaše besede, vaše misli, vaš pogled v prihodnost in refleksije preteklosti …
  Spoštljivo se vam priklanjam in izrekam globo zahvalo za vse.
  Dobri Bog naj vam in nam vsem odpusti, če smo se pregrešili proti njemu ali našim bližnjim, naj vam da gledati njegovo obličje in naj vas sprejme v njegovo nebeško kraljestvo.
  Žalujoči ženi, otrokom, sorodnikom iskreno in globo sožalje.

 18. Nisi imel časa, le dvignjena roka v pozdrav, ko si hitel s postaje čez Bavarski dvor k božji službi v Ljubljani, saj te je čas vedno prehiteval in ravno čas je tisti, ki nam kroji usodo, enemu prej drugemu pozneje, zato pa sedaj počivaj v miru, mi se pa bomo spominjali dni, ki smo jih preživeli skupaj…

 19. Spoštovani škof g.Geza Erniša!
  Bili ste človek z veliko začetnico in velikim srcem❤?Vedno me bo spremljaj Vaš odgovor, ko sem Vas vprašala “Kak ste?”…odgovor je bil vedno isti :”Kak ges ščen, pa on tan zgoraj”! S pogledom in Vašim nasmehom v nebo.
  Počivajte v miru?tam zgoraj?naj vam je lepo tam nekje za mavrico? z mojim atijem???

 20. Smrt modrega ne preseneti; vedno je pripravljen odpotovati.
  (Jean de La Fontaine)
  Celo življenje ste radi potovali, naj bo sami, z družino ali “Vašimi” Vandrarji. Sedaj ste se odpravili na zadnjo pot.
  V veselje ter čast Vas je bilo poznati in deliti lepe trenutke z Vami ter prisluhniti Vaši besedi.
  Naj Vam bo lahka domača zemlja.

 21. Jaz sem Alfa in Omega Govori Gospod Bog!

  Bog ljubi tistega in mu stoji ob strani, ki svoje življenje predaja službi Boga. Duhovnik Geza in senijor, ter častni škof Geza, je nalogo v službi duhovništva resnično opravljal z vso nemo in predanostjo. Zato smo tudi v naši cerkveni občini Križevci, resnično hvaležni za vso podporo in prizadevnost, ki je bila s strani Geze Erniša izkazana. Veliko se je naredilo ravno takrat, ko nam je bil “šef” g. Erniša in smo se ravno z njegovo pomočjo pokazali Sloveniji in Svetu. Našo prepoznavnost je ponesel med mnoge ljudi. Zato smo neizmerno hvaležni za ves njegov trud, delavnost. Hvaležni Bogu za zato, da mu je vlival moči. Ob zaključku poti, ki se je žal končala prehitro in tragično. Pa smo vsi spoznali, to kar tudi pridigamo in oznanjamo. Nimamo tukaj stalnega mesta, ampak iščemo prihodnje.
  Upam, da Geza že uživa ta sobotni počitek vernega ljudstva v Božjem kraljestvu. Ki je dan vsakemu, ki veruje.
  Mi pa se spoštljivo priklanjamo in izrekamo našo globo pietetno zahvalo za vse. Resnično za vse.

  Žalujoči ženi, otrokom, sorodnikom iskreno in globo sožalje.

  duhovnik Mitja Andrejek, inšpektor Slavko Ozvatič skupaj s celotnim odborom

 22. Spoštovani g. Erniša,

  naše poti so se večkrat križale, ko smo se pevke ECO Puconci večkrat srečevali ob najrazličnejših dogodkih. Družini izrekam najiskrenejše sožalje, Vi dragi naš škof pa počivajte v miru, naj Vam bo lahko domača gruda.

  Glej zemlja si je vzela, kar je njeno.
  A kar ni njeno, nam ne more vzeti.
  In to, kar je neskončno dragoceno,
  je večno in nikdar ne more umreti.
  (Svetlana Makarovič)

 23. Dragi naš farar, naš škof.
  Zraven vaše topline, dobrote in prijaznosti nikoli ne bomo pozabili, kako zelo ste bili razumevajoči do nas mladine, kako lepo ste ravnali z nami in ste nas podpirali in nas imeli radi ne glede na vse. Vedno boste imeli posebno mesto v naših srcih. Počivajte v miru.
  Iskreno sožalje vsem svojcem.

 24. Spoštovani škof mag.Geza Erniša
  Žalost in bolečino občutimo ob vašem odhodu. Bili ste naš sosed, občan, duhovnik in predvsem človek. V naši občini skoraj ni bilo dogodka ali prireditve, ko ne bi bili s svojo prisotnostjo besedo ali dejanjem zraven. Naj so to bili cerkveni, javni ali zasebni dogodki vedno je vaša prisotnost ali modra beseda posebej zaznamovala prireditev. Staro župnišče v Moravskih Toplicah ste ponudil za vrtec v Moravskih Toplicah. Dolga leta je bila ta zgradba ob cerkvi Dobrega pastirja varno gnezdece za naše najmlajše. Hvala vam za vaš prispevek pri ugledu, prepoznavnosti naše občine v svetu. V vaši cerkvi so našli zavetje popotniki, umetniki, slikarji in vsi, ki jih je pot tako ali drugače zanesla k nam. Geza bili ste mnogo več kot je mogoče povedati v teh kratkih trenutkih slovesa. Slikarske kolonije, koncerti, poletni tabori za otroke vojakov slovenske vojske so bili dogodki kjer smo skupaj s cerkvijo izkazovali naše gostoljubje in dobroto.
  Tudi ob vašem slovesu je trenutek poln simbolike. Najprej včerajšnje močno deževje s poplavami v več naših krajih. Kot da bi se zjokalo nebo ob vašem odhodu v večnost. Danes na dan pogreba je slovenski državni praznik Dan Primoža Trubarja. Tudi vi ste s svojim delovanjem in življenjem bili njegov naslednik pri nastajanju in življenju Slovenske države in naroda zadnjih treh desetletij.
  Spoštovani gospod škof Geza . Hvaležni smo in ponosni, da smo lahko bili vaši sopotniki na mnogih življenjskih poteh. Hvala za vse kar ste bili in storili za našo občino in širšo skupnost. V naših srcih in spominih boste živeli naprej.
  Spoštovana soproga Ruženka, sinova in hčerka ter vnuki gospoda škofa Geze Erniše, spoštovani ostali sorodniki in prijatelji. Sprejmite moje iskreno sožalje v teh težkih trenutkih.
  Gospod škof Geza Erniša. Počivajte mirno v tej naši prekmurski zemljici med svojimi predniki.

  Alojz Glavač -župan občine Moravske Toplice

 25. Spoštovani g. Geza Erniša,
  naše poti so se križale pogosto, ko smo urejali in vzdrževali naše okolje. Tekom dolgoletnega sodelovanja smo se povezali in postali odlični sodelavci.
  Vaša izjava: “Kjer ljubezen dá moč srcu zažareti, tam je lepo živeti”, zapisana na Klopci ljubezni,
  postavljeni v Parku prekmurske reformacije, bo vedno spominjala na Vas.

  Hvala Vam in naj Vam bo lahka prekmurska zemlja!

  Zaposleni podjetja Čista narava Tešanovci

 26. Zarmútenej rodine vyprosujeme od milostivého Hospodina potešenie a prajeme, aby sám nebeský Otec svojou mocnou pravicou ich ochraňoval a milosťou a láskou sprevádzal na ich ďalšej ceste životom. Zosnulý pán biskup Geza Erniša svojím pôsobením zanechal po sebe hlbokú stopu nielen v mnohých srdciach členov Evangeličanskej cirkvi a. v. v Slovinsku, ale aj širšie v spoločnosti, doma i v zahraničí. Radi spomíname na stretnutia s ním pri rôznych príležitostiach a v našej pamäti zostane ako ten, ktorý celú svoju životnú energiu vložil do služby ľuďom. Nech Vás posilní v žiali slovo proroka Izaiáša (33,2): “Hospodine, zmiluj sa nad nami; na Teba očakávame. Buď naším ramenom ráno čo ráno a našou spásou v čase súženia!”

 27. Počivajte v miru.

  Iskreno sožalje svojcem in vsem žalujočim.

  Erika Vrečič

 28. Spoštovani častni škof g. Geza Erniša,

  boug plate za vse ka ste nan dale.

  Bojan

 29. Spoštovani škof Geza Erniša, hvala vam za vse tople in razumne besede, katere ste delili med ljudmi.
  Počivajte v miru.

 30. Z bolečino v srcu se poslavljamo od škofa, častnega škofa, duhovnika in dragega soseda magistra Geza Erniša. Počivaj v miru Geza. Družina Šiftar

 31. Spoštovani škof, dragi Geza.

  Bil si človek širokega obzorja, ki je segalo daleč čez tvoje cerkveno poslanstvo. S svojo veliko neizmerno življenjsko energijo in širino duha, si za vedno pustil svoj pečat v kraju Moravske Toplice, zato te bomo spoštovani škof, dragi Geza, zelo pogrešali.

  Kolektiv Term Vivat.

 32. Spoštovani častni škof Geza Erniša,
  v veliko čast si štejem, da sem vas spoznala, poslušala, pogosto segla roke pri našem skupnem prizadevanju za dobrobit okolja, v katerem delujemo. Težko je najti boljšega človeka in fararja, tako odprtega, razumevajočega in spoštljivega sogovornika. Za vami ostaja velika praznina.
  Miren počitek in večna luč naj vam sveti.
  Marija Kuhar

 33. Drahá pozostalá rodinka.
  Smutno je človeku keď sa musí lúčiť s ľuďmi, ktorí tvorili súčasť nášho bytia tu na Zemi. S hlbokou vďakou za požehnané dielo myslíme na v Pánu zosnulého Vášho manžela, otca, služobníka Božieho slova a nášho milého priateľa, dôstojného brata emeritného biskupa Gezu Ernišu. S láskou spomíname na všetky milé stretnutia v Slovinsku, v Moravskych Topliciach i na Slovensku.
  Vás pozostalá rodinka porúčame do Božej milostivej priazne, aby ste aj v týchto chvíľach cítili pokoj, ktorého pôvodcom je ten, v ktorého službe stál Váš drahý zosnulý.
  Vďaka Vám dôstojný brat biskup za Vašu ľudskosť, prívetivosť, láskavosť a otvorenú náruč i múdre slová, ktoré sme mohli zažiť a počuť pri stretnutí s Vami. Pripájam mnohé vyjadrenia sústrasti od presbyterov z CZ Trenčianske Stankovce, členov cirkevného zboru, od príslušníkov Polície, Hasičov i duchovných ekumenickej pastoračnej služby MV SR.
  Potom som počul hlas z neba, ktorý hovoril: Napíš: Blahoslavení sú mŕtvi, ktorí odteraz umierajú v Pánovi: Áno hovoril Duch, nech si odpočinú od práce,lebo ich skutky idú s nimi. Zjavenie 14,13.

 34. Rainer Stahl, frueherer Generalsekretaer des Martin-Luther-Bundes:

  Mit grosser Betroffenheit habe ich vom Heimgang von Bischof Geza Ernisa erfahren. Wir hatten uns im Jahr 1998, dem Beginn meines Dienstes fuer den Martin-Luther-Bund, bei einer Tagung in Tallinn, Estland, kennen gelernt. Von da hat eine vertrauensvolle und aktive Zusammenarbeit bestehen koennen. Dafuer bleibe ich Bischof Ernisa dauernd dankbar!

  Ich konnte miterleben, wie sehr sein Dienst als Bischof der Evangelischen Kirche in Slowenien gesegnet war. Getragen wurde von allen Gemeindegliedern und von allen Pfarrerinnen und Pfarrern. Ich kann nur versuchen, mich in den grossen Kreis der Trauergemeinde einzureihen. Moege Gott uns alle segnen!

  Rainer Stahl, Erlangen, 6. Juni 2022.

 35. Spoštovani g. Erniša,

  bili ste veliki človek, oseba, ki je s svojim razmišljanjem in delom pomagala posameznikom in skupnosti.
  Vaše besede ne bodo nikoli pozabljene. Vedno ste razsvetlili vsak prostor in dušo.

  Bili ste angel med nami, sedaj ste angel v nebesih.
  Vaša vera in upanje pa ostajata z nami.

  Naj vam bo lahka prekmurska zemlja.
  Počivajte v miru.

 36. “… Resnično veliki ljudje vam dajo občutek, da lahko veliki postanete tudi vi.”
  (Mark Twain)
  Spoštovani gospod Erniša,
  hvala Vam za vse trenutke. Vedno znova ste mi dajali občutek, da lahko velika postanem tudi jaz.

 37. Nasmešek tvoj nikoli v nas ne bo zbledel,
  tvoj obraz v spominu nam večno bo živel.

 38. In zutiefst dankbarer Erinnerung
  Mit dem Antritt unserer neuen Aufgabe als Pfarrer in der Evangelischen Kirchengemeinde Bad Urach im Jahr 1990 wurden wir auch hineingenommen in die partnerschaftliche Beziehung zwischen der Evangelischen Kirche in Slowenien und der Gemeinde Bad Urach. Hier verbrachte einst Primus Truber eine Zeit seines Exils und leitete die slowenische, kroatische und kyrillische Bibeldruckanstalt.
  In diese Zeit am Anfang der 90er Jahre zurück geht auch der Beginn einer über die Jahre hin sich immer mehr zu einer ganz persönlichen Freundschaft entwickelnden Beziehung zwischen dem Bruder Geza Ernisa und seiner lieben Frau und dem Uracher Pfarrersehepaar Klaus und Angelika Schmidt.
  Unvergessen die vielen Begegnungen u.a. bei den jährlichen Treffen der EHO Podpornica, die Einweihung des neuen Trubar- und Gemeindegründungsdenkmals in Puconci oder das große Trubar-Jubiläumsfest in Bad Urach.
  In diesen Tagen gehen unsere Gedanken an so viele Orte und zu so vielen Erlebnissen zurück, die diesen gemeinsamen Weg nun über dreißig Jahre geprägt haben.
  Da können ein paar Zeilen nur andeuten, was uns in diesen Tagen bewegt. Mit Euch als Familie, aber auch mit der Gemeinde Moravske Toplice und mit der Evangelischen Kirche in Slowenien sind wir in tiefer Trauer verbunden. Aber in aller Trauer leuchtet die Dankbarkeit auf und über allem die Hoffnung der Auferstehung:
  „Wenn aber der Geist dessen, der Jesus von den Toten auferweckt hat, in euch wohnt, so wird er, der Christus von den Toten auferweckt hat, auch eure sterblichen Leiber lebendig machen durch seinen Geist, der in euch wohnt.“ (Römer 8,11)
  Nun darfst Du, lieber Geza, schauen, was Du geglaubt hast.

 39. Odšel je spoštovani in cenjeni duhovnik, škof in častni škof Evangeličanske cerkve na Slovenskem. Osebno pa sem ga poznala predvsem kot dobrega človeka, ki je znal najti pravo besedo in iskreno pomoč za slehernega človeka, še posebej za tistega v stiski. Sledili bomo njegovim uhojenim potem, mladim pa bo ostal vzornik, ki mu je vredno slediti.
  Naj mu bo lahka prekmurska zemlja!
  Iskreno sožalje najbližjim!

 40. Škof Erniša je bil velik, razumen in srčen človek. S svojo povezovalnostjo in požrtvovalnostjo je med ljudmi širil dobro. Poleg skrbi za naše “duše” je pomagal skrbeti tudi z naše telesno zdravje. Vedno je bil pripravljen pristopiti na pomoč s svojo lastno prisotnostjo in odpiranjem številnih vrat pri aktivnostih za boljše zdravje naših ljudi. V čast nam je, da smo vas poznali in, da smo lahko sodelovali z vami tudi na poklicnem področju. Škof Erniša počivajte v miru.
  V svojem imenu in v imenu območne enote NIJZ Murska Sobota (prej Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota) vsem svojcem izrekam iskreno sožalje.

 41. Glej zemlja si je vzela, kar je njeno.
  A kar ni njeno, nam ne more vzeti.
  In to, kar je neskončno dragoceno,
  Je večno in nikdar ne more umreti.
  (S. Makarovič)
  Spoštovani družini izrekamo iskreno sožalje.
  Župan Občine Hodoš Ludvik Orban, Občinski svet in Občinska uprava.

 42. V imenu Svetopisemske družbe Slovenije bi rad izrekel iskreno sožalje družini in cerkveni občini ob izgubi očeta, brata in pastirja, obenem pa tudi hvaležnost Bogu za življenje in delo mag. Geze Erniše. Posebej hvaležni smo za njegovo sodelovanje pri različnih svetopisemskih izdajah (Jubilejna izdaja ob Trubarjevi 500-letnici, Slovensko-madžarska Nova zaveza) in pri svetopisemskem maratonu ter drugih pobudah.
  “Blagor mrtvim, ki odslej umirajo v Gospodu! Da, govori Duh, odpočijejo naj se od svojih naporov; kajti njihova dela gredo z njimi.” (Razodetje 14,13)
  Matjaž Črnivec
  Svetopisemska družba Slovenije
  Generalni tajnik

 43. Spoštovani škof mag. Geza Erniša,
  dragi prijatelj in moj častni (so)občan Občine Moravske Toplice, ob Tvoji smrti se Ti prisrčno zahvaljujem za iskreno prijateljstvo in odlično sodelovanje na več področjih življenja, največ na kulturnem. Velika hvala in večna zahvala! – Odšel si tja, kjer ni bolečin in ne gorja. Je ena sama glorija.
  Tvojim dragim in Evangeličanski cerkvi augsburške izpovedi v Republiki Sloveniji pa izrekam globoko sožalje.

 44. Geza je biu velki človik, keri je liden okoli njega napravo dosta dobroga. Družini in sen njegovin bližnjin izrekan iskreno sožalje.

 45. Dragi in spoštovani Geza Erniša,
  ko sem pred leti pisal za knjigo ob Tvoji 65-letnici, sem se spomnil, da sva se prvič srečala v sedanjem Parku slovenske reformacije za evangeličansko cerkvijo, v samem središču Ljubljane in Slovenije. Kot duhovnik in škof Evangeličanske cerkve, Trubarjeve “Cerkve Božje slovenskega jezika” si s svojo širino, dobrohotnostjo, a tudi stanovitnostjo in odločnostjo, pokazal, zakaj in kako (naj) protestantsko krščanstvo sodi v središče slovenskega bivanja.
  Večkrat sem imel čast, da sem sodeloval pri Tvojih obiskih v tujini. Vedno si znal najti pravo razmerje med (osebno in narodno) samozavestjo in skromnostjo – pa najsi je šlo za srečanja s predstavniki velikih evangeličanskih cerkva v Nemčiji, z malo versko skupnostjo v okolici Neaplja ali z ekumensko dobrohotnim katoliškim nadškofom zgodovinsko (ne) slavnega Tridenta.
  Dragi Geza, v življenju si bil in v spominu boš ostal vzgled, opora in spodbuda mnogim, tudi meni. Hvala Ti.

 46. Nastala je praznina… kar naenkrat, kot strela z jasnega… čeprav sva bila sredi dela in bili ste polni idej za delo naprej. Z besedo HVALA ni mogoče opisati moje hvaležnosti do vas, ki ste bili meni in moji družini opora v težkih trenutkih, to je preprosto premalo. Upam, da ste vedeli, kako ogromno nam pomenite in kakšen vzor nam predstavljate. Bili ste del našega vsakdana, tudi mojih otrok, ki vas bodo v svojih srcih vedno nosili kot našega farara. Veliko sem se naučila od vas, veliko sem zaradi vas doživela in prebrodila marsikatero krizo. Bili ste naša opora in bili ste naš vzor, to ne bo nikoli pozabljeno.
  Ostalo je mnogo lepih spominov. Prenesite jih mojim dragim, ki so sedaj skupaj z vami. Nekoč bomo spet vsi skupaj…
  Počivajte v miru.

 47. Bil si trden kakor skala,

  bil pokončen, kakor hrast.
In
  prišel je dan usode,
ki je zrušil skalo,

  ki je zlomil hrast
  Geza hvala ti za vse
  Počivaj v miru ?

 48. Dragi škof Geza!
  Bilo mi je dano, da sem bil tvoj tesni sodelavec na tvoji bogati ustvarjalni poti – najprej kot senior, nato škof. Bil si škof nas evangeličanov in tudi ljudi drugih veroizpovedi, za katere si se predajal z vsem svojim srcem in svojo pozitivno energijo. V spominih bodo ostala naša skupna potovanja po Sloveniji in tujini, kjer sva predstavljala naše delo v evangeličanski cerkvi in humanitarni organizaciji Podpornica. Tvoje bogato delo na področju humanitarnosti ter nenehni skrbi pomagati bližnjemu bodo ostala v spominih mnogih, ki so se srečevali s teboj na tvoji poti.
  Iskreno sožalje vsem tvojim najdražjim.
  Jože in Olgica

 49. Dragi gospod Geza Ernisa, bili ste dobrosrcni in pokoncni clovek, taksnih je malo v Sloveniji. Cast mi je bila naklonjena, da sem vas spoznal ze 1979 v Gornih Slavecah. Naj vam bo lahka domaca zemlja, ki ste jo tako ljubili. Iskreno sozalje druzini.

 50. Nisva se srečala velikokrat, vendar dovolj, da sem dojel Vašo veličino.

 51. Počivajte v miru?️

 52. Blagoslovljeni so tisti… so bile Vaše besede v cerkvi. Mi pa pravimo: Blagoslovljeni smo bili mi, ki smo reč Vašo poslušali, se z Vami smejali in jokali. HVALA Vam za vse, upamo le, da ste vedeli, kako zelo smo Vas spoštovali, zato nikoli ne boste pozabljeni. Dragi naš škof Erniša počivajte v miru.

 53. Dragi Farar, hvala za vse, kar ste nam dali, bodisi v cerkvi ali v vsakdanjem življenju. Vaše poslanstvo bo vedno ostalo v spominu ljudi! Vedno mi je bilo prijetno sodelovati z vami, a žal nam je bolezen preprečila nadaljnje sodelovanje.

  Počivajte v miru, v domači prekmurski zemlji!

 54. Pocivajte v miru Bozjem.

 55. Pocivajte v meru.

 56. Pocivajte v Bozjem miru.

 57. Dragi prijatelj, škof Geza Erniša! Malo ljudi sem spoznal v življenju, ki sem jih tako spoštoval kot tebe.
  Ko sem izvedel za kruto bolezen, me je globoko prizadelo. Zakaj se take stvari dogajajo dobrim, poštenim ljudem?
  Tako lepo si mi pripovedoval o svoji družini. O cerkveni gmajni. Eho podpornici. Izletih, ki si jih organiziral.
  Vprašal sem, če lahko greva zraven tudi midva, čeprav nisva verna, pa si se samo nasmehnil. Seveda sta dobrošla, si dejal.
  In na ta izlet ne bomo šli. Vsaj s tabo ne!
  Počij v miru, dragi prijatelj! Nikdar te ne bom pozabil

 58. Spoštovani gospod Geza
  Počivajte v miru…in naj Vam bo lahka slovenska zemljica. Bil ste velik človek, pošten in “ljudski”.
  Čeprav sem ateist sem vas spoštoval in z velikim veseljem prisluhnil vašim pomirjujočim besedam, ko ste imeli kakšen govor ali nastop v TV oddaji…
  Vsem svojcem pa iskreno sožalje

 59. Sledi vašega dobrega dela za vse nas Slovence ostanejo. Spominjali se vas bomo po vaših otrocih, ki jih cenimo. Počivajte v miru!

 60. Odšel je človek z velikim srcem, odprtih rok za trpečega, s pomirjujočim nasmehom za vsakega …. hvala za vse dobro, kar ste storili za vse nas.
  Spoštovani družini iskreno sožalje.

 61. Zdaj bivaš vrh višave jasne,
  kjer ni mraku, kjer ni noči;
  Tam sonce sreče ti ne ugasne,
  resnice sonce ne stemni.
  (Simon Gregorčič)

  Spoštovani gospod Geza Erniša počivajte v miru v domači Prekmurski zemli

 62. Spoštovani škof, g. Geza Erniša.

  Hvala Vam za vse kar ste storili za Slovence in Slovenke, za cerkev, za vašo dobroto. Naj Vam Bog bogato poplača dobra dela in predanost veri, ki ste jo tako ljubili.
  Vsem svojcem v svojem imenu in imenu prostovoljnega gasilskega društva Višnja Gora (prijateljsko društvo PGD Tešanovci) izrekam iskreno sožalje.

  Naj vam bo lahka slovenska zemlja, počivajte v miru.

  Dr. Miha Slapničar,
  predsednik PGD Višnja Gora

 63. V življenju sem srečevala veliko ljudi, a le redki so v meni pustili trajne sledi. Gospod Geza Erniša je med njimi. S svojo modrostjo, pripravljenostjo za pogovor o tem, kako bi našo družbo lahko naredili boljšo, z iskrenim zavzemanjem za pravičnost in globokim spoštovanjem do vseh ljudi – takšen bo ostal moj spomin na enega največjih Prekmurcev naše generacije.

  Družini izrekam iskreno sožalje.

 64. Gospod škof Geza, bili ste svetovljan, velik človek, ki se je znal približati ljudem s spoštovanjem in srčnostjo. Počivajte v miru in naj vam bo lahka Prekmurska zemlja. Svojcem iskreno sožalje.

 65. Geza Erniša je bil velik človek. Celó moje znanstveno je delo je bilo po naključju povezano s škofom Ernišo. Prišel je na predstavitev moje prve knjige, ne da bi se poznala. Kasneje sva se zbližala, se mnogokrat pogovarjala, bila v skupni delegaciji v Urachu in bližnjih mestih, povezanih s slovenskimi protestantskimi pisci. Vse do zadnjega sva se občasno poklicala. Bil je neumoren v svojem povezovanju in širjenju dobre volje in “vesele novice” med ljudmi.

  Bil je srečen človek. Njegova žena Ružena in njegovi otroci so razumeli, kaj pomeni biti s človekom, ki je božji služabnik v pravem pomenu besede. Nikoli ne bom pozabil prekmurskega zajtrka z molitvijo v Moravskih Toplicah. Če je kje doma krščanstvo in ekumenizem, sem ga jaz, katolik, začutil prav v tej družini. Sin Aleksander, ki ga najbolje poznam, z znanjem, zanosom in vero nadaljuje in nadgrajuje, kar je oče začel.

  Leta 2017 je izšla knjiga škofa Erniše V službi ljudi. Takrat me je Geza Erniša prosil, naj zanjo napišem predgovor. In vztrajal, ko sem mu rekel, da si tega res ne zaslužim. Danes sem vzel knjigo ponovno v roke. S solzami sem prebiral Gezine besede in se spominjal najinih debat. Sploh jih ni bilo tako zelo veliko, a vedno so bile globoke in vsebinske.

  In lahko samo ponovim, kar sem zapisal tedaj, leta 2017 v predgovoru v knjigo:

  » » »  
   
  Škof Geza Erniša je eden od ljudi, ki jih v Sloveniji tako rekoč neločljivo povezujemo z Evangeličansko cerkvijo augsburške veroizpovedi. Kakor je škof Erniša zaznamoval vsakogar, s komer je bil kdaj v tesnejšem stiku, tako je zaznamoval tudi slovenske evangeličane in slovenski pogled nanje. Škof Erniša je namreč človek, ki nas zna s svojim pozitivnim pogledom na svet vedno znova navdušiti. Je neverjetno blag in dobronameren, a hkrati odločen kot vodja, ki se nikdar ne izmika odgovornosti in neprijetnim stranem svoje trenutne službe.
  V slovenski prostor je z velikim občutkom vnesel svoj odmev tiste krščanske norosti, ki nasprotuje vsemu, kar se nam morda zdi v kakem trenutku modro, pa je v resnici škodljivo. Takole pravi Pavel (1Kor 11-13):
  »Sporočili so mi namreč, bratje moji, da se prepirate. V mislih imam to, da ta ali oni izmed vas pravi: ‘Jaz sem Pavlov, jaz Apolov, jaz Kefov, jaz pa Kristusov.’ Mar je Kristus razdeljen? Mar je bil Pavel križan za vas? Mar ste bili krščeni v Pavlovo ime?«
  Temu odmevu je škof Erniša vselej sledil in ga uravnaval s potrebami Cerkve, ki mu je bila zaupana. Takole pravi o sebi:
  »Nisem med tistimi, ki reagirajo na prvo žogo, ampak raje v človeku vidim nekaj dobrega, in če je tisto koristno za skupno dobro, sprejmimo in podprimo.«
  Vendar tega ne pravi, da bi ugajal. Na drugem mestu namreč lahko preberemo:
  »Če vsem ugajate, nekaj ni v redu. V življenju morate imeti linijo, tudi načela, ki so za vas sprejemljiva in po njih živite, kajti če bi se vsemu prilagajali, se tudi v zgodovini ne bi nič spremenilo. Če Luter ne bi imel svojih pogledov, svojih stališč, svojega nauka, se ne bi nič spremenilo.«
  Prav zato bo ta knjiga za slovenski prostor zelo dragocena. Prek nje se bo namreč lahko še več ljudi srečalo z osebo, ki te ne more pustiti ravnodušnega. To, da je evangeličanski škof povabil k pisanju uvodnika za knjigo mene, katolika, raziskovalca protestantizma, s katerim celo ni vselej delil istih pogledov, je zame najlepši možni dokaz naše skupne krščanske norosti, ki na dolgi rok premika tako nas same kot nas celotni življenjski prostor na boljše.
  Škof, ki ga spoznamo v uvodnem delu knjige, nam v nadaljevanju spregovori tudi o številnih vprašanjih, povezanih s protestantizmom na Slovenskem, pa tudi v Evropi. Ta del knjige je po svoji širini edinstven. Ker je podan v obliki pogovora, je lahko veliko bolj pristen, kakor bi bil v obliki zgoščenega faktografskega pregleda. Tudi iz tega dela namreč diha ljubezen škofa Erniše do življenjskega poslanstva duhovnika, do vere in Evangeličanske cerkve. Na tak način lahko ne samo spoznamo, ampak s pomočjo škofove interpretacije tudi začutimo petstoletno delovanje reformacije v naših krajih od prvih odmevov, od protestantizma s Primožem Trubarjem in Jurijem Dalmatinom na čelu, vse do današnjih dni, ko Evangeličanska cerkev živi svoje polno življenje.
   
  V veliko čast mi je, da sem imel priložnost osebno spoznati škofa Ernišo, in v še večjo, da ga bodo lahko s to knjigo spoznali tudi tisti, ki te priložnosti morda niso ali ne bodo imeli. Njegova dosedanja življenjska pot nam je lahko vsem v zgled, kako ravnati, da bodo naši zanamci lahko ponovili za apostolom Pavlom (2 Tim 4,7), kakor so zapisali za Primoža Trubarja na naslovnem listu njegovega prevoda Hišne postile (1595):
  »Jest sem enu dobru vojskovanje vojskoval, jest sem ta tek dopernesel, jest sem vero ohranil.«
   
  « « « «

   
  Pot škofa Erniše, pot Geze je dopolnjena, vojskovanje zaključeno, tek končan. Naša vera nas v takšnih trenutkih tolaži, da znamo žalovati in hkrati čutiti neokrnjeno bližino s pokojnim. Počivaj v miru, Geza Erniša! Odšel si v miru, ob svojih, podobno kot je pred stoletji odšel že Primož Trubar.
  Moje iskreno sožalje vsej njegovi družini in bližnjim v svojem imenu in tudi v imenu vseh sodelavk in sodelavcev Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

 66. Življenje je kot kratka pesem. To najbolj občutimo takrat, ko nekoga več ni. Ostaja pa na tisoče drobnih dejanj prijateljstva, ki jih je rodilo življenje. Spomini bodo za vedno ostali, ostala bodo mnoga lepa druženja, besede, dejanja. Tega ne more nihče izbrisati, nihče pozabiti. Ostalo pa je še mnogo načrtov, ki bi se morali uresničiti. Naj vse, česar si še nismo povedali, strnemo v besede: nikoli vas ne bomo pozabili, počivajte v božjem miru v svetu, kjer ni bolečin in trpljenja.
  Spoštovana družina – iskreno sožalje.

 67. Glej zemlja si je vzela, kar je njeno.
  A kar ni njeno, nam ne more vzeti.
  In to, kar je neskončno dragoceno,
  je večno in nikdar ne more umreti.
  (S. Makarovič)
  G. Erniša vedno, ko se bomo peljali mimo ev. cerkve v Moravskih Toplicah, se bomo spomnili na vas, ki ste za vse nas naredili največ kar ste lahko. Počivajte v miru, naj vam bo lejka zemla prekmurska!

 68. Nikoli ne bom razumel, zakaj dobri ljudje odidejo prehitro. Žal mi je, da ste zboleli, preden sva z ženo obnovila poročno zaobljubo. Srčno sva si želela, da se zopet srečamo. Iskreno sožalje družini.

 69. Počivajte v miru in naj Vam bo lahka prekmurska zemlja.

 70. Ni smrt tisto, kar nas loči,
  in življenje ni, kar druži nas.
  So vezi močnejše. Brez pomena
  zanje so razdalje, kraj in čas.
  (Mila Kačič)
  Spoštovani gospod Geza Erniša,
  v mojem spominu boste ostali kot načelen človek, vedno pripravljen sodelovati in tudi pomagati. Vaša dejanja, vaše misli in govori bodo ostali v naših srcih in spominu.
  Želim vam miren počitek.

 71. Spoštovani g. Aleksander Erniša, srečala sva se v Trstu, ko ste imeli bogoslužje v slovenščini. Iskreno sožalje za vašega očeta. Kljub temu, da sem katolik in ne evangeličanski, sem ga globoko spoštoval. Naj mu bo prijetna rodna gruda in naj počiva v miru do odrešenja.

 72. G. Erniša,
  v živo sva se ene parkrat vidla, ali osebno se nejsva poznala.
  Septembra 2020 sva bila zmenjena, ka se dobijva v Moravcaj, ka bi mi pomagali pri mojih rodoslovnih raziskovanjih, ali te sva zaradi mojih zdravstvenih težav srečanje mogla odpovedati in prestaviti. Oktobra tistoga leta so ponovno zaprli državo fse do aprila naslednje leto, kda pa ste vij bilij že betežni. Tak najni dogovor za srečanje žal neje dočako epiloga. Fala van za ponujeno pomoč.
  Počivajte v miru.

 73. Življenje je kot vijugava cesta, ki pelje v neznano, najini večkratni kratki pogovori pa so bili, kot Gorički travniki v najlepšem cvetju. V objemu Morane počivaj v miru; sožalje vsem tvojim najdražjim!

 74. Spoštovani častni škof GEZA ERNIŠA,
  naš oče, pobudnik, ustanovitelj, največji podpornik in ČLOVEK v pravem pomenu besede!
  HVALA za vse, kar ste nam bili in kar ste naredili za nas.
  HVALA, da smo skozi odpete pesmi lahko sejali koščke ljubezni in skupaj z vami in vašo bogato besedo pustili pečat med ljudmi.
  HVALA, da smo videli ponos v vaših očeh in bili deležni vaše dobrosrčnosti in dobrotljivosti.
  Zato vam v zadnje slovo kličemo VSA ČAST IN HVALA!
  Košček ljubezni do vas bo za vedno ostal v naših srcih! POČIVAJTE V MIRU!
  Družini pa izrekamo iskreno sožalje.

  MePZ Cantate

 75. Počivajte v miru!

 76. Dragi prijatelj, dragi stanovski sošolec. Leta mladosti in kasneje v življenju so naju povezale po enakem pogledu na življenje in po enakem Teološkem prepričanju. Težko je napisati besede slovesa nekomu, s kom si si delil sobo štiri leta mladosti srednje šole daleč od domačega kraja. A vseeno, tvoje vodilo življenja je tudi moje “ostani bratu brat in človeku človek” bom ohranjal v čast in spomin na vso prehojeno pot, do trenutka, ko se srečava v nebeškem kraljestvu.
  Naj ti bo lahka domača zemlja, počivaj v miru !!

 77. Spoštovani častni škof in naš farar!

  Nismo samo evangeličani izgubili velikega človeka, celotna država ga je.

  Bili ste človek vreden vsega spoštovanja in občudovanja, ki je s svojo izjemno inteligenco, a hkrati pristno protestantsko ponižnostjo in pridnostjo, pustil trden in neizbrisen pečat na vsakogar, tudi name.

  Upam, da ste zdaj našli svoj mir, ko vas je Bog poklical k sebi. Iskreno sožalje vsem svojcem.

  Tedaj je Jezus spregovoril in rekel: »Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem. Da, Oče, kajti tako ti je bilo všeč. Vse mi je izročil moj Oče in nihče ne pozna Sina, razen Očeta, in nihče ne pozna Očeta, razen Sina in tistega, komur hoče Sin razodeti. Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.« Matej 11,25-30

 78. Hvala za Vašo mirno in preudarno besedo! V čast mi je, da sem Vas poznala.
  Iskreno sožalje vsej družini!

 79. Odšel je velik Človek, v vseh nas, ki smo ga poznali je pustil neizbrisan pečat, zato mu zaželimo miren počitek, domačim pa iskreno sožalje.

 80. Počivajte v miru, gospod Erniša! Naj vam bo lahka domača zemlja. Iskreno sožalje vsem domačim.

 81. Dragi Geza, pogrešam vas, pogrešamo vas. Vaše modre in tople besede, vaše sočutje, prijaznost, odprto srce, vse to je dandanes tako redko, posebej v krogih, kjer se gibljem. Ko ste v Programskem svetu RTV Slovenija sedeli vi, sem vedno imela občutek, da nekdo s pozornostjo spremlja moje delo, me pri tem usmerja in mi pomaga. BIli ste glas razuma, glas, ki je odšel; z vami smo namreč že lani izgubili človeka, ki je na življenje in svet gledal skozi prizmo nekoga, ki vidi višje in dlje. Malo ljudi lahko označimo z besedami velik človek, vi pa ste to bili. Hvala vam za vse lepe besede, tople stiske rok, iskrenost in poštenost, ki sem je bila deležna.
  Vašim najdražjim izrekam iskreno sožalje.

 82. Hvala Vam g. Erniša za Vašo dobroto, prijaznost. Vaše modre besede bodo odzvanjale v nas še dolgo. Bili ste res dober in srčen človek.
  Želim Vam miren počitek.
  Iskreno sožalje vsem domačim.

 83. Spoštovani gospod Erniša. Hvala, ker ste nama prisluhnili in naju razumeli. Hvala za nepozaben poročni obred v prekmurščini in slovenščini. Upam, da se tam nekje zopet srečamo.

 84. Iskreno sožalje…počivajte v miru.

 85. Srce je omagalo, dih je zastal, a na g. škofa Gezeka spomin bo večno ostal. Naj počiva v miru.

 86. Spoštovani g. častni škof Geza Erniša.
  Vstali Kristus je naše upanje, da smrt ni poslednje slovo. Kristus je smrt premagal in po veri v našega Gospoda ste zdaj zaspali tudi vi. V 1. pismu Korinčanom beremo: “Kakor namreč v Adamu vsi umirajo, tako bodo v Kristusu tudi vsi oživljeni, vendar vsak po vrsti: najprej kot prvina Kristus, potem pa tisti, ki so Kristusovi, ob njegovem prihodu.” (1. Kor. 15, 22-23) Zato nam ostane upanje na ponovno snidenje. Za časa življenja ste opravljali Gospodovo službo, vplivali upanje, krepili vero in širili Gospodovo besedo. Hvala Vam za vse, kar ste bili in delali. Hvala za številna razmišljanja, pridige in molitve. Dobri Gospod Bog naj Vam in nam vsem odpusti, če smo se kdaj pregrešili proti Njemu ali našim bližnjim, naj Vam da gledati Njegovo obličje in naj Vas sprejme v njegovo Nebeško kraljestvo. Dobri Bog naj potolaži vse žalujoče družinske člane in naj blagoslovi njihov spomin na Vas. Amen.

 87. HVALA za vso vašo srčnost, razumnost, ljubeznivost, človečnost, modrost,… Vse to in še več vidim na vsaki fotografiji, ki sem jo ustvarila tekom najinega sodelovanja. Prekmurska zemlja naj vam nudi miren počitek.

 88. Kdor živi v spominu drugih,
  ni mrtev, je samo oddaljen.
  Mrtev je tisti, ki ga pozabijo.
  (Kant)
  Spoštovani g. Erniša,
  vaša dejanja ne bodo nikoli pozabljena, bili ste velik človekoljub. Hvala za vse!
  Sožalje družini…

 89. Hvala gospod Geza Ernisa za vse dobro. Bili ste pravi gospod, človek s katerim si se lahko o marsičem pogovoril. Vedno sem bil rad vaše družbe, pa čeprav nisem obiskoval maš Oz. cerkvenih obredov. Počivajte v miru.

  • PRAV ISKRENA VELIKA HVALA ZA VSE, KAR STE NAREDILI ZA SLOVENSKI NAROD. POSEBEJ PA ZA PREKMURJE IN PREKMURCE, KO STE UTEMELJEVALI PREKMURŠČINO KOT JEZIK. ZATO POČIVAJTE V MIRU IN BOG VAS NAJ BLAGOSLOVI V NEBESIH!

 90. Počivaj v miru in večna luč naj vam sveti

 91. Dragi naš škof Geza,

  hvala vam za vse prijazne, pomirjujoče in življenske pogovore. Sedaj boste vse te lepe pridige lahko delili z našimi najdražjimi, ki jih več ni med nami. Naj tudi oni čutijo vašo lepo energijo. Zelo nam boste manjkali, predvsem vaš najiskrenejši nasmeh.?

  Lepo potujte ?.

  Sandra in Matjaž Pavlinjek

  • Hvala za vso prijaznost dragi gospod Geza. Lepo potujte.? Iskreno sožalje družini.
   Ivanka Bagola

 92. Dragi gospod farar!
  Fala van za vsako modro in prijazno besedo, ki ste nan jo izrekli, tak v živo kak s prižnice. Bili ste dober farar in še boljši človek. Sprejemali ste vse in nišče v vaši družbi neje bil manj vreden. Spočijte si in naj vam bo lejka domača zemla.

Komentar