16thApr

Božja služba v Gornjih Slavečih in izlet ukrajinskih mamic z otroki

Na cvetno nedeljo, 10. aprila 2022, je cerkvena občina Gornji Slaveči organizirala posebno bogoslužje v tamkajšnji evangeličanski cerkvi in celodnevni izlet po Goričkem za ukrajinske mamice z otroki. Bogoslužja, ki je bilo v celoti namenjeno njim in vojni v Ukrajini, se je udeležilo okoli 70 mamic z otroki iz Ukrajine, nastanjenih v Pomurju, ki so v Gornje Slaveče prispeli z avtobusom in dvema kombijema, kar je organiziralo in finančno podprlo Žensko društvo Evangeličanka. Svojim sovrstnikom so dobrodošlico izrekli tudi veroukarji, evangeličanski in rimokatoliški, ki so zapeli pesmici On nosi ves svet v rokah ter Gradimo prijateljstvo. Majhno pozornost jim je bila izkazana tudi z velikonočno obdaritvijo vseh ukrajinskih otrok, za kar je poskrbela naša EHO – Podpornica, vse mamice pa je gmajna obdarila s prav posebno velikonočno potico, ki je bila narejena iz slovenske moke in ukrajinskih orehov.

Goste sta nagovorila še župan občine g. Jožef Škalič ter pomočnica direktorja za zdravstveno nego v SBMS ga. Nataša Kreft. V imenu gostov pa je besede zahvale izrekla ga. Svetlana Oletič – Ukrajinka, ki že preko 20 let živi med nami v Mali Nedelji, in je aktivno sodelovala pri organizaciji. Po bogoslužju, ki je po zaslugi naše sokrajanke Halyne Sampl bilo v celoti prevedeno v ukrajinščino, se je nadaljevalo sproščeno druženje ob cerkvi, kjer ni manjkalo niti sladkih dobrot, ki so jih z ljubeznijo spekle slavečke vernice rimokatoliške veroizpovedi.

Druženje se je nadaljevalo ob kosilu v Okrepčevalnici pri Raku v Gornjih Slavečih, kar je finančno podprla občina Kuzma, zatem pa je sledil  ogled Vulkanije in gradu Grad. Veseli smo, da smo jim lahko polepšali dan, jim vsaj za nekaj trenutkov preusmerili misli, sami pa so stkali nova poznanstva in prijateljstva, tako z domačini kot z drugimi rojaki iz različnih ukrajinskih mest.

RTVSLO.SI – Božja služba za Ukrajino

Duhovnica mag. Simona Prosič Filip in Svetlana Oletič

Veselje ukrajinskih otrok na igralih ob slavečki cerkvi

Skupen spomin iz izleta pred Vulkanijo

Obisk gradu Grad na Goričkem