25thJan

Ekumensko bogoslužje v evangeličanski cerkvi Martina Luthra Murska Sobota

V Tednu molitve za edinost kristjanov, ki je potekalo pod geslom oziroma glavno mislijo »Videli smo, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit« (Mt 2,2), je v evangeličanski cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti v nedeljo, 23. januarja 2022, potekalo ekumensko bogoslužje. Vodili so ga murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, superintendent dr. Daniel Grabar in evangeličanski škof mag. Leon Novak. Pridigal je apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich, ki se je pri svojem govoru osredinil na Matejev evangelij (2, 1-12).

Izbrana misel oznanja upanje, saj govori o luči, po kateri vsi hrepenimo, ko doživljamo temo preizkušenj in kriz. Zvezda na nebu nad Judejo, ki so jo ugledali modri z Vzhoda, je znamenje upanja. Vodila jih je še k večji luči, ki je Jezus, nova luč, ki razsvetljuje vsakega človeka. V našo temo je vstopil s svojim učlovečenjem in še globje s svojo velikonočno skrivnostjo. Poslanstvo cerkve, nas kristjanov je danes v tem, da smo zvezda, ki razsvetljuje pot k Jezusu. Le tako bomo znamenje upanja in Božje navzočnosti (Dolenc, B. Teden molitve za edinost kristjanov. Ekumenska zbirka Srečanja 57, 2022, str. 3).

Po bogoslužju so se verski voditelji sprehodili po mestu do spominskega obeležja na mestu nekdanje sinagoge, kjer so položili venec kot spomin na nekdanje someščane, ki so bili del judovske skupnosti in mnogi od njih tudi odpeljani v koncentracijska taborišča. S tem dejanjem so se obenem poklonili ob minulem Svetovnem dnevu v spomin na žrtve holokavsta. Ekumenski sprehodi v Murski Soboti izhajajo iz tradicije pred stotimi leti in to tradicijo so začeli obujati v decembru preteklega leta ter bodo z njimi v prihodnje tudi nadaljevali.