10thSep

Pomoč EHO Podpornice ob poplavah v mesecu avgustu

Evangeličanska humanitarna organizacija – Podpornica (EHO – Podpornica) skozi svoje tri programe (mobilna diakonija, pomoč v stiski ter pomoč otrokom in mladostnikom) že vrsto let pomaga  posameznikom ali njihovim družinam doma in tudi v tujini pri premagovanju socialnih stisk ter s tem lajša bremena in pripomore h kakovostnejšemu načinu življenja. Pri tem delu so v ospredju vrednote solidarnosti in socialne pravičnosti ter načela krščanskega etičnega prepričanja, da sta vera in ljubezen do sočloveka neločljivo povezana. EHO – Podpornica deluje v javnem interesu, kar pomeni, da deluje za dobrobit vseh uporabnikov in njihovih družin, ne glede na njihovo versko ali drugo pripadnost.

Tudi tokrat, ko so Slovenijo zajela obsežna neurja, ki so vodile v poplave, se je humanitarna organizacija nemudoma odzvala in se pridružila vsem ostalim organizacijam pri zbiranju in nudenju pomoči, ki so jih prizadele izredne vremenske razmere. Petek, 4. avgust 2023, je nedvomno eden tistih dni, ki si ga bomo vsi močno zapomnili, še najbolj pa tisti, katerim so bile poplavljene hiše in uničena notranja oprema, nekatere hiše celo povsem sesute, kjer so bile (in so še) poškodovane ceste, podrti mostovi, številni kraji dobesedno pod vodo, odrezani, tudi ogroženi od zemeljskih plazov, prebivalci pa ujeti in brez elektrike, kakršnikoli povezav, brez nujnih življenjskih potrebščin.

Že takoj naslednji dan so se pričela v okviru EHO – Podpornice zbirati sredstva, s katerimi so bili zatem nabavljeni paketi nujne pomoči in 8. avgusta so bili skupaj s predstavniki ekumenske diakonije iz Madžarske, ki so prav tako podprli to nujno pomoč, dostavljeni v Zgornje Savinjsko dolino (Gornji Grad) in na Koroško (Dravograd). Med izdelki nujne pomoči so bili moka (850 kg), mleko (756 l), voda (1.332 l), razni prehrambeni izdelki, plenice za dojenčke, metle in omela, krpe, čistila in drugo,  kar so mnogim potem iz zbirnih centrov Rdečega križa in Civilne zaščite dostavljali s helikopterjem, saj ceste niso bile prevozne. Tudi sama pot iz Murske Sobote do zbirnih centrov je potekala bistveno počasneje in vedno bolj ko se je približevalo cilju, se je odpirala razsežnost posledic poplav od uničene infrastrukture, poplavnih površin do razdejanj v posameznih krajih. Po pridobljenih informacijah o novih potrebah je stekla druga akcija pomoči, ki je bila dostavljena 11. avgusta v prostore Rdečega križa v Dravogradu, tokrat voda (2800 l), otroška hrana (600 paketov) ter medenjaki (76 paketov), ki jih je v ta namenil darovalo Medičarstvo Gregor Celec s.p.

Medtem so se v akciji zbiranja izdelkov, po katerih je po pridobljenih informacijah bilo povpraševanje največje, združile evangeličanske cerkvene občine. Zbirala so se razna večnamenska čistila, detergenti, različne krpe, metle, papirnate brisače, vlažilni robčki in druga potrebna oprema za čiščenje, prav tako nekaj malega živil. Odziv je bil izjemen in prav vsakega izdelka so bili hvaležni iz srca. Zbrano je potem ekipa EHO-Podpornice s prostovoljci na dan solidarnosti, 14. avgusta, pripravila in dostavila v Gornji Grad. Ob tem velja iskrena in velika hvala vsakemu posebej, ki ste kakorkoli pripomogli pri tej akciji zbiranja ter priskočili na pomoč v stiski prizadetim v poplavah.

Pri nudenju pomoči je EHO – Podpornica redno v stiku z Rdečim križem in Civilno zaščito, saj se potrebe skoraj vsakodnevno spreminjajo in se zato prizadeva, da se pomaga z opremo, ki je v tistem trenutku najbolj potrebna. V ta namen so bili nabavljeni tudi razvlažilniki (16) za sušenje sten, preden se začnejo notranji prostori ponovno urejati. Več kot polovica je bila že naslednji dan izposojenih, da ublaži vlago. Voda je namreč v številnih hišah segala precej visoko in tako so bili poplavljeni tudi razni gospodinjski pripomočki, brez katerih si le stežka predstavljamo svoj vsakdan, od pralnih in sušilnih strojev, hladilnikov in druge bele tehnike. Ker se je v tovrstnih izrednih okoliščinah potrebno brez njih tudi znajti, so bile že takoj 16. avgusta v Gornji Grad dostavljene večje posode za pranje oblačil, pralni praški, stojala za sušenje perila in pripomočki za čiščenje tal. Podobna pomoč (skupaj 30 posod za pranje oblačil, 30 pralnih praškov, 30 stojal za sušenje, prav tako nekaj samokolnic, omel, škornjev in opreme za čiščenje) se je tja ponovila 23. avgusta, ko so bili v kraj Ob Savinji k prizadeti družini v poplavah dostavljeni še pripomočki za pleskanje. S tovrstnimi pripomočki se je ekipa EHO – Podpornice ponovno podala na pot 30. avgusta v Gornji Grad, kjer so nastale potrebe tudi po cementu (20 vreč). Obenem so bili predani še učbeniki za dve dijakinji v Novih Lokah in druge šolske potrebščine. Poplave so prizadele številna gospodinjstva in stiske se iz dneva v dan kažejo na vse več področjih. Pri tem si EHO – Podpornica na vso moč prizadeva, da pomaga nositi bremena in olajša korak v nov dan.

Zbiranje in nudenje pomoči EHO – Podpornica poteka še naprej, tako v zbirne centre kot tudi posameznikom, ki so utrpeli škodo in sami ne zmorejo pri sanaciji ter nabavi potrebne opreme. Ob tem se EHO – Podpornica s predsednikom mag. Petrom Andrejčákom zahvaljuje vsem, ki kakorkoli pomagate pri tej stiski in s skupnimi močmi podajamo roko pomoči potrebnim. Iskrena hvala tudi vsem, ki namenjate prispevke v ta namen, saj tako lahko pomoč delimo naprej najbolj potrebnim. Naše delo ob nudenju pomoči prizadetim v poplavah podpirajo tudi ekumenska diakonija z Madžarske, evangeličanska diakonija z Avstrije in tamkajšnja cerkvena občina Sirchingen, Evangeličansko-luteranska cerkev v Ameriki in cerkvena občina v Bethlehemu, Evangeličanska cerkev AV na Slovaškem, društvo Martin Luther Bund ter drugi.

Zahvaljuje se prav tako Predsedstvo Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji, škof mag. Leon Novak in inšpektor Bojan Prosič, za vso pomoč in podporo, prav tako velika zahvala velja pripadnikom Civilne zaščite, gasilcem, Slovenski vojski in Slovenski policiji, prostovoljcem in vsem ostalim, ki kakorkoli pomagate prizadetim ob poplavah.

Leave a Comment