30thNov

Razstava Düševni list – ob 100. obletnici začetka izhajanja prvega evangeličanskega mesečnika

Prekmurski evangeličanski seniorat, ustanovljen 2. februarja 1922, je še v istem letu pričel izdajati prvi mesečnik, ki je skupaj z Evangeličanskim kalendarijem (prvi izšel kot Luther kalendari za leto 1920, po kratkem premoru nato kot Evangeličanski kalendari izšel za leto 1923). Düševni list, kot mu je ime nadel senior Štefan Kovač (prvi urednik Adam Luthar mu je namenil ime “Vola”), je skupaj s kalendarijem opravljal versko-vzgojno in kulturno delo med prekmurskimi evangeličani polnih 19 let, vse do 20. novembra 1941. Prva številka pa je izšla 20. decembra 1922 na 14 straneh. Ob tej pomembni obletnici evangeličanskega tiska je predhodniku sedanjega Evangeličanskega lista Zavod Primoža Trubarja skupaj z Evangeličansko cerkvijo AV v Republiki Sloveniji pripravil razstavo – v spletni in fizični obliki . Spletno si lahko ogledate spodaj v galeriji (za povečavo kliknite na plakat) in tudi na spletni strani Zavoda Primoža Trubarja zpt.si, kmalu pa bo postavljena tudi v fizični obliki.

Projekt so podprli: Mestna občina Murska Sobota, Občina Puconci in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Podružnica Murska Sobota.

Praznujte z nami in vabljeni k ogledu.

One thought on “Razstava Düševni list – ob 100. obletnici začetka izhajanja prvega evangeličanskega mesečnika”

  1. Düsevni List je bil takrat prvi in edini evangeličanski časopis v Jugoslaviji. Zelo sem ponosna na mojega dragega dedka Luthar Adama, ki je ustanovil ta cerkveni mesečnik. Takrat so ljudje živeli zelo skromno, v veliki revščini in niso mogli zbrati potrebnega denarja za izid prvega časopisa. Po naključju se je moja babica srečala v Gornji Radgoni na postaji z enim bogatim podjetnikom. Začela sta se pogovarjati. Med pogovorom mu je omenila, kako žalostna je, da ne morejo izdati cerkvenega lista, ker primanjkuje za njega denar. Temu bogatemu verniku je ideja cerkvenega mesečnika zelo ugajala in je moji babici v te namene predal 520 kron. Ona je bila tako vesela tej nesebični donaciji, da je vse svoje prihranke, ki jih je takrat imela, namreč 400 kron, prispevala za izid prve številke. Potem so se donacije vrstile ena za drugo, tudi Geza Hartner, poslanec, rojen v Puconcih, je segel globoko v žep in v ta namen podaril 600 kron. Tako so časopis lahko izdali, ob podpori številnih vernikov. Velika hvala Evangeličanski Cerkvi V Sloveniji, spoštovanemu gospodu Škofu Leonu Novaku in dr. Klaudiji Sedar, da so na tako lep in dragocen način obeležili neutrudljivo dejavnost mojega dragega starega očeta❤?

Leave a Comment