15thApr

Celodnevno srečanje Ženskega društva Evangeličanka

V soboto, 9. aprila 2022, smo se članice in člani Ženskega društva Evangeličanka po treh letih končno spet uspeli srečati na našem tradicionalnem celodnevnem srečanju, ki je tokrat potekalo na Lovenjakovem dvoru v Polani. Prejšnja leta smo ga bili zaradi epidemije primorani namreč odpovedati. Našemu povabilu se je kljub še vedno navzočemu virusu vseeno odzvalo skorajda 80 vernic in vernika iz naših dvanajstih cerkvenih občin, kar je lepo potrdilo, da je naše delo potrebno in usmerjeno v pravo smer.

Tema letošnjega srečanja je bila »Naše prve gmajne po tolerančnem patentu«, katero nam je na zelo zanimiv in nadvse poučen način približala dr. Klaudija Sedar, direktorica Zavoda Primož Trubar. Po kratkem uvodnem delu, v katerem je bila predstavljena situacija pred izdajo tolerančnega patenta, nam je predavateljica podrobnejše predstavila nov začetek prvih treh evangeličanskih cerkvenih občin – Puconci, Križevci in Hodoš, ki so se organizirale leta 1783. Tako smo imeli možnost videti načrte vseh treh cerkva pred gradnjo, se seznaniti z njihovim prvim inventarjem, s številom vernikov ter z njihovimi prvimi tremi duhovniki. Da je bila tema privlačna, je potrdila diskusija, ki je sledila predavanju.

Po kosilu in sproščenem klepetu smo nadaljevali z rednim letnim občnim zborom društva, zaključili pa z bogoslužjem, v katerem smo se zamislili nad bibličnim pomenom besede MIR in molili tudi za Ukrajino. Razhajali smo se z nasmehom, napolnjeni z dobro voljo in hvaležni Bogu za dan, ki je bil njegov dar.

Besedilo pripravila: Simona Prosič Filip, duhovnica in predsednica Ženskega društva Evangeličanka

Predsednica Simona Prosič Filip med diskusijo na ŽDE

Inšpektor Cerkve Bojan Prosič nagovarja prisotne

Predavateljica dr. Klaudija Sedar in predsednica ŽDE Simona Prosič Filip