22ndOkt

Svečana Božja služba v Križevcih ob 240. obletnici ustanovitve gmajne

Na današnjo čudovito jesensko nedeljo, 20. nedeljo po Sv. Trojici, je v Križevcih potekalo bogoslužje ob 240. obletnici nastanka cerkvene občine ali gmajne. Po pridobitvi dovoljenja v avgustu 1783, da se lahko organizira cerkvena občina, so za datum prve Božje službe izbrali 19. oktober 1783 in ta datum je obveljal tudi za uradni začetek nastanka cerkvene občine.
Današnja Božja služba je potekala v znamenju spomina na začetke cerkvene občine, napredek in razvoj skozi leta, za kar so si vsa leta prizadevali duhovniki, inšpektorji, odborniki in verniki, ki so z vztrajnostjo v veri, upanju in ljubezni ohranjali temelje in na njih gradili. Prav to je tudi poudaril inšpektor cerkvene občine Križevci Slavko Ozvatič, škof mag. Leon Novak pa spomnil na vso gorečnost in prizadevanje vseh cerkvenih delavcev skozi vsa leta, česar se s hvaležnostjo spominjamo in prav ta njihova vera naj nam bo tudi v opomin za nadaljnje delo in duhovno povezanost. Prav tako je inšpektor Cerkve Bojan Prosič zaželel, da se še naprej sejejo dobra dela, kot so to počeli ves čas delovanja cerkvene občine. Da cerkvena občina Križevci zelo dobro sodeluje v lokalni skupnosti in prav tako z drugimi veroizpovedmi, so v govorih izpostavili župnik župnije Kančevci Milan Kvas, župnik župnije Odranci Lojze Kozar ml., župnik župnije Gornji Petrovci in Markovci Dejan Horvat, prav tako župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek in predsednik Krajevne skupnosti Geza Vütek. Domači duhovnik Mitja Andrejek se je ob koncu vsem, ki so kakorkoli pomagali pri organizaciji svečanega bogoslužja in vsem vernikom domače gmajne za vso podporo iskreno zahvalil.
Mladi so razmišljali, kaj jim pomeni vera, v glasbenem delu pa sta nastopila Žan Pentek in Olivia Andrejek, na orgle pa nam je igral kantor Borut Andrejek.
Ob koncu Božje službe je sledila še podelitev Svete večerje, kakor je to bilo tudi ob prvi Božji službi 19. oktobra 1783, takrat še v gospodarskem poslopju Nikolaja Gergarja, kjer so začasno in zatem še v šotoru potekale Božje službe do zgraditve cerkve leta 1785.
Cerkveni občini Križevci čestitamo ob tem lepem jubileju in ji želimo, da jo še naprej skrbno varuje naš Gospod Bog.

Leave a Comment